Polyamide (Nylon)

 bij-saar-thius-blog-post-materialen-polyamide

 

Polyamide is een van de meest succesvolle synthetische vezels ter wereld sinds de introductie van de nylonkous in 1939 op de wereldtentoonstelling in New York. Tegenwoordig wordt polyamide (ofwel nylon) in allerlei producten gebruikt vanwege de functionaliteit. Het bevat veel kwaliteiten die de stof ook heel populair maakt in de kledingindustrie. Meer weten over polyamide in kleding? Wij zetten de feitjes voor je uiteen. 

Wat is polyamide eigenlijk? 

Polyamide is een synthetisch polymeer en wordt gemaakt uit een verwerking van kunststoffen die worden gewonnen uit organische grondstoffen, zoals olie, aardgas en steenkool. Polyamide wordt ook wel het zusje van polyester genoemd, vanwege de vergelijkbare eigenschappen. Polyamide is echter van andere polymeren gemaakt en duurzamer (en duurder) dan polyester.  

Polyamide staat beter bekend onder de merknaam Nylon, maar heeft naast de bekende nylonkousen nog veel meer toepassingen. In kleding wordt polyamide vaak gemengd met natuurlijke vezels, zoals wol, katoen of viscose, voor het versterkend effect. Er wordt meestal gesproken van Travel stof, omdat kleding van dit materiaal om weinig onderhoud vraagt.

Eén van onze merken, Studio Anneloes, zweert bij de positieve eigenschappen van polyamide. Het speelt een grote rol in de basis collectie onder de naam Travel Quality. In combinatie met elastaan heeft travelstof een grote stretch, is het makkelijk mooi te houden en (bijna) altijd kreukvrij. Ook het jongere trendy merk Ambika past Polyamide toe in haar collectie, zoals in hun flared pants en travel tees.

Eigenschappen polyamide 

Polyamide neemt geen vocht op, maar transporteert het naar buiten. Het vocht verdampt zonder dat het plekken achterlaat op kleding, waardoor je het na intensief bewegen niet koud krijgt. Ideaal voor tijdens het sporten, maar een fijne eigenschap voor elke powervrouw met een druk bestaan. Een hele fijne ontwikkeling dus, dat de vezel steeds meer te vinden is in alledaagse kleding. Hieronder vind je alle positieve eigenschappen van polyamide nogmaals op een rijtje: 

  • Ademend 
  • Kreukvrij 
  • Vormvast 
  • Scheur- en slijtvast 
  • Licht 
  • Sterk 
  • Buigzaam
  • Elastisch 
  • Droogt snel 
  • Makkelijk schoon te krijgen

Synthetische vezel duurzaam?

Vaak wordt gedacht dat synthetische vezels slechter zijn voor het milieu dan natuurlijke vezels. Dit is niet per definitie waar. Synthetische vezels zijn inderdaad niet biologisch afbreekbaar, maar wel geschikt voor recycling. Bovendien zijn synthetische stoffen slijtvast, gebruiks- en onderhoudsvriendelijk, waardoor ze vaak veel langer meegaan dan natuurlijke stoffen.  

Verzorging van polyamide stoffen 

Lucht je travel kleding na het dragen. Dan hoef je jouw kleding minder vaak te wassen. Het slijt zo minder snel en het is beter voor het milieu. Polyamide kan tot 40 graden in de wasmachine worden gewassen op het synthetische of fijne wasprogramma. Gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter zorgt voor een vetlaag op je kleding die zacht aanvoelt, maar het vezel zelf wordt er niet zachter van. De travelstof gaat als het ware dichtzitten en wordt aangetast. Als gevolg wordt het minder rekbaar, gaat het minder ademen en sneller slijten. Gebruik in plaats witte natuurazijn om de kleuren lekker fris te houden. Polyamide kan in principe in de droger, maar dit is niet nodig. Het kreukt vrijwel niet na het wassen. Mochten er wel kreukels zijn ontstaan, dan strijk je die er gemakkelijk uit met de strijkijzer op lage temperatuur. 

 

Nadelen van polyamide 

Kleding met een hoog polyamidepercentage is niet erg geschikt voor koud weer. Omdat de stof vocht niet goed opneemt en weinig ademt, is het niet warm. Daarnaast kan de stof statische elektriciteit verzamelen. Je kleding gaat er dus van knetteren.

Benieuwd naar de kledingcollectie van Bij Saar Thuis waarin polyamide is verwerkt, zoals Studio Anneloes en Ambika? Je kan het ons altijd vragen in de winkel, via WhatsApp en e-mail. 

WhatsApp: 06-53949900 
E-mail: info@bijsaarthuis.nl