Wij hopen natuurlijk dat je lang van jouw aankoop geniet, het liefst seizoenen lang! Jouw favoriete kledingstuk kan jaren mee als je er een beetje liefde en aandacht aan geeft. Goed voor je kleding zorgen is duurzaam. Je bespaart tijd en geld en het is beter voor het milieu. Wat wil je nog meer? Graag geven we je onze algemene was- en zorgtips mee voor nog langer plezier van jouw kleding. Een overzicht van alle meer specifieke was- en zorgvoorschriften per soort kledingmateriaal vind je hier.
Minder wassen
Meestal wassen we onze kleding al na één keer dragen. Terwijl onze kleding echt niet zo vies is in tegenstelling tot vroeger, toen we vaak nog fysiek zwaar werk deden. Om je kleding op te frissen is buiten luchten of in een warme, stomende badkamer hangen vaak al genoeg. Ons advies is om je kleding minder vaak te wassen en in plaats uit te hangen. Zo blijft jouw favo kleding een stuk langer mooi.
Een vlek? Probeer de vlek eerst te verwijderen met een kleurvaste, katoenen doek en een beetje water. Of probeer eens één van de onderstaande middeltjes uit grootmoeders keuken. Ook als je de vlek er niet helemaal uitkrijgt, helpt het om deze eerst te behandelen voordat je het item wast. Dan hoef je het namelijk minder intensief te wassen.
Vlek |
Verwijderen met |
Rood fruit |
Melk |
Rode wijn of rosé |
Bruisend water |
Gras |
Groene zeep of afwasmiddel |
Vetvlekken |
Afwasmiddel |
Bloedvlekken |
Koud water of speeksel |
Voorbereiden en sorteren
Haal je zakken leeg en doe alle ritsen en knopen dicht. Zo bescherm je jouw wasmachine en andere kledingstukken. Draai spijkerbroeken en kledingstukken met prints binnenstebuiten.
Kijk voor het sorteren naar het materiaal, hoe vies je kleding is en naar kleur. Dus witte kleding bij witte kleding, travelstof met travelstof en delicate stoffen samen. Was een printje het liefst apart en haal het na het wassen direct uit de machine of uit het sopje. Als je iets apart wast is een handwas natuurlijk duurzamer, omdat je minder water gebruikt en geen energie.
Niet helemaal zeker om wat voor stof het gaat? Kijk dan op het wasetiket. 30 graden of handwas is een delicate stof en die kan je op een fijnwas- of wolwasprogramma op maximaal 30 graden wassen. Ruwere stoffen, zoals spijkerbroeken, was je samen op een normaal programma met hoger toerental.
Minder wasmiddel
Gebruik niet teveel wasmiddel. Teveel zeep is niet goed voor je was en je wasmachine. Zeepresten en vuil blijven achter in je wasmachine met als resultaat een stinkende was met vlekken.
Kies voor een natuurlijk alternatief, bijvoorbeeld een blok gewone zeep (standaard wasmiddel bevat slechts 20% zeep), wasnoten (bijvoorbeeld van Seepje) of witte natuurazijn. Vooral voor witte was raden we normaal wasmiddel af, omdat bleek in wasmiddel gele vlekken kan veroorzaken. Meng natuurazijn eventueel met een eetlepel baking soda en je witte kleding blijft lekker fris.
Geen wasverzachter
Wasverzachter laat een vetlaag achter op je kleding die het zacht doet aanvoelen. Het vezel zelf wordt er echter niet zachter van. De poriën van stof gaan als het ware dichtzitten met als gevolg dat het minder rekbaar wordt, minder gaat ademen en sneller slijt.
Niet te heet
Op hoge temperaturen wassen is niet goed voor je kleding en het is niet nodig. De meeste wasmiddelen werken al goed vanaf 15 graden. Je voelt het ook in je portemonnee. Op 60 graden wassen is al twee keer zo duur als op 40 graden wassen. Voor jouw kleding is op 30 graden wassen meestal voldoende.
Wel is het verstandig om af en toe de wastrommel goed te reinigen. Na zoveel wasbeurten kunnen vuilresten in de wasmachine ophopen. Draai eens in de maand de machine zonder wasgoed op 60 graden met een scheutje natuurazijn of een vaatwastablet. Op deze manier worden vuilresten, donkere vezels en vetten uit de wastrommel verwijderd en kun je jouw kleding weer veilig wassen.
Benieuwd of je jouw bamboeblouse mag strijken of hoe je zijde moet wassen? Je vind hier ons overzicht met was- en zorgvoorschriften per stof.