Wasvoorschriften per Stof

Wasvoorschriften per Stof

Bij Saar Thuis Overzicht Wastips Verschillende Kledingstoffen

 

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kledingstoffen, allemaal met eigen unieke eigenschappen. Het wasvoorschrift vind je normaal gesproken op het wasetiket van je kledingstuk. Soms is deze info niet heel verhelderend of heb je het boekwerk uit je kledingstuk geknipt. Niet zo gek! Om het je gemakkelijk te maken hebben we een overzicht gemaakt met daarin de juiste wasvoorschriften per stof, gerangschikt op alfabet. Veel wasplezier!

Stof Wassen Drogen  Strijken
Acryl

Wassen met de hand of op wolwasprogramma in de wasmachine op max. 30 graden.  

Kan niet in de droger. Aan een kledinghanger aan de lucht drogen.

Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110 graden).
Bamboe

Hetzelfde wasprogramma als katoen. Niet te heet wassen, kan krimpen. Gebruik geen wasverzachter, vermindert de vochtwerende werking.

Aan een kledinghanger aan de lucht drogen of in de droger op lage temperatuur.

Strijken kan zonder problemen.
Denim

Zo min mogelijk. Hang buiten uit of leg een nacht in de vriezer om bacteriën te doden en ongewenste geurtjes te verwijderen. Was binnenstebuiten met knopen en ritsen dicht op max. 30 graden.

Niet in de droger om elasticiteit en pasvorm te behouden. Droog denim ondersteboven. Bij voorkeur binnenshuis om verkleuring te voorkomen.

Strijken kan zonder problemen.

Strijk wel binnenstebuiten om lelijke strijkplekken te voorkomen.

Katoen (organisch)

Kan op elke temperatuur en met elk wasmiddel gewassen worden. Bij voorkeur een fijnwasmiddel of natuurlijk alternatief. Na eerste wasbeurt zal katoen iets krimpen. Was katoenen kleding de eerste keer apart, want de kleur kan afgeven.

Afhankelijk van de fijnheid en kleurvastheid van de stof. Dun of kwetsbaar katoen liggend drogen op een handdoek. Katoen kan verkleuren door de zon.

Wees voorzichtig met het strijken van dunne katoenen stoffen, kan verschroeien bij hoge temperaturen.

Linnen

Het meeste linnen kan in de wasmachine. Gebruik een fijnwasprogramma van max. 30 graden. Bij een handwas royaal water gebruiken. Na het wassen het kledingstuk in vorm trekken.

Linnen droogt van nature snel en een droger wordt afgeraden ivm kreuken. Bij gebruik niet centrifugeren. Aan een kledinghanger laten drogen, uit de zon houden.

Strijk linnen vochtig en aan de binnenkant op hoge temperatuur om glimmen te voorkomen. Bij een gemengd materiaal de strijktemperatuur verlagen.

Lyocell

Bij voorkeur een handwas. Kan meestal op 30 of 40 graden in de wasmachine gewassen worden. Kan tot 3% krimpen. 

 Laat hangend drogen. Kledingstuk kan stug aanvoelen na het wassen. Het kan helpen om het even met een zachte handdoek op lage temperatuur in de droger te doen.

Strijken is meestal niet nodig, maar kan wel. Stel de temperatuur in op ‘synthetisch’ en gebruik geen stoom.

Polyamide (Travel)

Bij voorkeur handwas en max. op 30 graden. Gebruik geen wasverzachter, dit vermindert de vochtwerende werking. Tussen wasbeurten in buiten luchten.

Gebruik geen droger. Aan een kledinghanger aan de lucht drogen.

Polyamide kreukt bijna niet, strijken niet nodig. Na wassen kleding uithangen of kreukels even uitslaan.

Polyester

Wassen op 30 graden en max. op 40 graden. 

Droogt zeer snel. Droog bij voorkeur aan de lucht. Pas op met knijpers, deze kunnen bij het ophangen afdrukken achterlaten.

Polyester kreukt bijna niet, strijken is meestal niet nodig. Bij strijken opletten dat de stof niet smelt.

Viscose

Handwas heeft de voorkeur, maar kan ook in de wasmachine op 30 graden programma of een speciaal wol- of zijdewasprogramma. Was nooit hoger dan 40 graden. Viscose kreukt snel, vul je wastrommel voor de helft en centrifugeer op lagere stand.

Gebruik geen droger, viscose kan krimpen. Aan een kledinghanger aan de lucht drogen in een schaduwrijke plek. Viscose is gevoelig voor zon.

Viscose kreukt snel en kan na het wassen stug aanvoelen. Strijk op een lage stand om je kleding weer soepel en glad te krijgen. Strijk aan de binnenkant om glimmen te voorkomen.

Wol

Wol kan bij hoge temperaturen erg krimpen. Handwas heeft de voorkeur of kies het wolwasprogramma op de wasmachine. Na het wassen niet uitwringen, maar voorzichtig uitknijpen.

Absoluut niet in de droger! Breng je wollen kledingstuk in vorm na het wassen en laat het liggend drogen.

Wol niet strijken, het kan makkelijk schroeien door een te heet strijkijzer. Stoom uit een strijkijzer maakt wol minder veerkrachtig.

Zijde

Zijde is makkelijk schoon te houden. Zijde mag niet in de wasmachine. Probeer zoveel mogelijk uit te hangen of doe een koude handwas met een druppeltje wolwasmiddel of crèmespoeling. Met een handdoek voorzichtig overtollig water eruit drukken.

 Absoluut niet in de droger! Blouses en hemden kunnen aan een kledinghanger drogen, andere kledingstukken liggend drogen op een schaduwrijke plek. Zijde verkleurt in de zon

Niet te heet strijken, hierdoor kan zijde vergelen. Strijk de binnenkant van een lichtvochtig zijden kledingstuk met een lauw strijkijzer.

Terug naar blog