Meteen naar de content

Was- en Zorgtips voor een Duurzame Garderobe

Was en Zorg Tips Voorschriften Kleding Bij Saar Thuis in Haarlem en Online

Wij hopen natuurlijk dat je lang van jouw aankoop geniet, het liefst seizoenen lang! Jouw favoriete kledingstuk kan jaren mee als je er een beetje liefde en aandacht aan geeft. Goed voor je kleding zorgen is duurzaam. Je bespaart tijd en geld en het is beter voor het milieu. Wat wil je nog meer? Graag geven we je onze algemene was- en zorgtips mee voor nog langer plezier van jouw kleding. Een overzicht van meer specifieke was- en zorgvoorschriften per type stof vind je onderaan.

Minder wassen

Meestal wassen we onze kleding al na één keer dragen. Terwijl onze kleding echt niet zo vies is in tegenstelling tot vroeger, toen we vaak nog fysiek zwaar werk deden. Om je kleding op te frissen is buiten luchten of in een warme, stomende badkamer hangen vaak al genoeg. Ons advies is om je kleding minder vaak te wassen en in plaats uit te hangen. Zo blijft jouw favo kleding een stuk langer mooi.

Een vlek? Probeer de vlek eerst te verwijderen met een kleurvaste, katoenen doek en een beetje water. Of probeer eens één van de onderstaande middeltjes uit grootmoeders keuken. Ook als je de vlek er niet helemaal uitkrijgt, helpt het om deze eerst te behandelen voordat je het item wast. Dan hoef je het namelijk minder intensief te wassen.

Vlek

Verwijderen met

Rood fruit

Melk

Rode wijn of rosé

Bruisend water

Gras

Groene zeep of afwasmiddel

Vetvlekken

Afwasmiddel

Bloedvlekken

Koud water of speeksel

Voorbereiden en sorteren
Haal je zakken leeg en doe alle ritsen en knopen dicht. Zo bescherm je jouw wasmachine en andere kledingstukken. Draai spijkerbroeken en kledingstukken met prints binnenstebuiten.

Kijk voor het sorteren naar het materiaal, hoe vies je kleding is en naar kleur. Dus witte kleding bij witte kleding, travelstof met travelstof en delicate stoffen samen. Was een printje het liefst apart en haal het na het wassen direct uit de machine of uit het sopje. Als je iets apart wast is een handwas natuurlijk duurzamer, omdat je minder water gebruikt en geen energie.

Niet helemaal zeker om wat voor stof het gaat? Kijk dan op het wasetiket. 30 graden of handwas is een delicate stof en die kan je op een fijnwas- of wolwasprogramma op maximaal 30 graden wassen. Ruwere stoffen, zoals spijkerbroeken, was je samen op een normaal programma met hoger toerental.

Minder wasmiddel

Gebruik niet teveel wasmiddel. Teveel zeep is niet goed voor je was en je wasmachine. Zeepresten en vuil blijven achter in je wasmachine met als resultaat een stinkende was met vlekken.

Kies voor een natuurlijk alternatief, bijvoorbeeld een blok gewone zeep (standaard wasmiddel bevat slechts 20% zeep), wasnoten (bijvoorbeeld van Seepje) of witte natuurazijn. Vooral voor witte was raden we normaal wasmiddel af, omdat bleek in wasmiddel gele vlekken kan veroorzaken. Meng natuurazijn eventueel met een eetlepel baking soda en je witte kleding blijft lekker fris.

Geen wasverzachter

Wasverzachter laat een vetlaag achter op je kleding die het zacht doet aanvoelen. Het vezel zelf wordt er echter niet zachter van. De poriën van stof gaan als het ware dichtzitten met als gevolg dat het minder rekbaar wordt, minder gaat ademen en sneller slijt.

Niet te heet

Op hoge temperaturen wassen is niet goed voor je kleding en het is niet nodig. De meeste wasmiddelen werken al goed vanaf 15 graden. Je voelt het ook in je portemonnee. Op 60 graden wassen is al twee keer zo duur als op 40 graden wassen. Voor jouw kleding is op 30 graden wassen meestal voldoende.

Wel is het verstandig om af en toe de wastrommel goed te reinigen. Na zoveel wasbeurten kunnen vuilresten in de wasmachine ophopen. Draai eens in de maand de machine zonder wasgoed op 60 graden met een scheutje natuurazijn of een vaatwastablet. Op deze manier worden vuilresten, donkere vezels en vetten uit de wastrommel verwijderd en kun je jouw kleding weer veilig wassen.

 

Wasadvies per stof

Wasadvies per stof Bij Saar Thuis in Haarlem en Online

Er zijn heel veel verschillende soorten kledingstoffen, allemaal met hun eigen unieke eigenschappen. Het wasvoorschrift vind je normaal gesproken op het wasetiket van je kledingstuk. Soms is deze info niet duidelijk of heb je het boekwerk uit je kledingstuk geknipt. Weet je even niet meer hoe jij het beste voor je favoriete kledingstuk kunt zorgen? Niet zo gek! Om het je gemakkelijk te maken hebben we een overzicht gemaakt met daarin de juiste wasvoorschriften per stof, gerangschikt op alfabet. Veel wasplezier!

Stof Wassen Drogen  Strijken
Acryl Wassen met de hand of op wolwasprogramma in de wasmachine op maximaal 30 graden.   Kan niet in de droger. Aan een kledinghanger aan de lucht drogen. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110 graden).
Bamboe Hetzelfde wasprogramma als katoen. Niet te heet wassen, kan krimpen. Gebruik geen wasverzachter, vermindert de vochtwerende werking. Aan een kledinghanger aan de lucht drogen of in de droger op lage temperatuur. Strijken kan zonder problemen.
Denim Zo min mogelijk. Hang buiten uit of leg een nacht in de vriezer om bacteriën te doden en ongewenste geurtjes te verwijderen. Was binnenstebuiten met knopen en ritsen dicht op maximaal 30 graden. Niet in de droger om elasticiteit en pasvorm te behouden. Droog denim ondersteboven. Bij voorkeur binnenshuis om verkleuring te voorkomen. Strijken kan zonder problemen.
Strijk wel binnenstebuiten om lelijke strijkplekken te voorkomen.
Katoen (organisch) Kan op elke temperatuur en met elk wasmiddel gewassen worden. Bij voorkeur een fijnwasmiddel of natuurlijk alternatief. Na eerste wasbeurt zal katoen iets krimpen. Was katoenen kleding de eerste keer apart, want de kleur kan afgeven. Afhankelijk van de fijnheid en kleurvastheid van de stof. Dun of kwetsbaar katoen liggend drogen op een handdoek. Katoen kan verkleuren door de zon. Wees voorzichtig met het strijken van dunne katoenen stoffen, kan verschroeien bij hoge temperaturen.
Leer Was leer nooit in de wasmachine. Laten reinigen bij een gespecialiseerde stomerij. Verwijder watervlekken door zachtjes met een zachte borstel over oppervlak te wrijven. Gebruik geen bijtende stoffen om vlekken te verwijderen.  Droog een leren kledingstuk op kamertemperatuur, nooit in de zon, in de buurt van vuur of centrale verwarming. Leer mag niet gestreken worden.
Linnen Het meeste linnen kan in de wasmachine. Gebruik een fijnwasprogramma van maximaal 30 graden. Bij een handwas royaal water gebruiken. Na het wassen het kledingstuk in vorm trekken. Linnen droogt van nature snel en een droger wordt afgeraden ivm kreuken. Bij gebruik niet centrifugeren. Aan een kledinghanger laten drogen, uit de zon houden. Strijk linnen vochtig en aan de binnenkant op hoge temperatuur om glimmen te voorkomen. Bij een gemengd materiaal de strijktemperatuur verlagen.
Lyocell Bij voorkeur een handwas. Kan meestal op 30 of 40 graden in de wasmachine gewassen worden. Kan tot 3% krimpen.   Laat hangend drogen. Kledingstuk kan stug aanvoelen na het wassen. Het kan helpen om het even met een zachte handdoek op lage temperatuur in de droger te doen. Strijken is meestal niet nodig, maar kan wel. Stel de temperatuur in op ‘synthetisch’ en gebruik geen stoom.
Polyamide (Travel) Bij voorkeur handwas en maximaal op 30 graden. Gebruik geen wasverzachter, dit vermindert de vochtwerende werking. Tussen wasbeurten in buiten luchten. Gebruik geen droger. Aan een kledinghanger aan de lucht drogen. Polyamide kreukt bijna niet, strijken niet nodig. Na wassen kleding uithangen of kreukels even uitslaan.
Polyester Wassen op 30 graden en maximaal op 40 graden.  Droogt zeer snel. Droog bij voorkeur aan de lucht. Pas op met knijpers, deze kunnen bij het ophangen afdrukken achterlaten. Polyester kreukt bijna niet, strijken is meestal niet nodig. Bij strijken opletten dat de stof niet smelt.
Viscose Handwas heeft de voorkeur, maar kan ook in de wasmachine op 30 graden programma of een speciaal wol- of zijdewasprogramma. Was nooit hoger dan 40 graden. Viscose kreukt snel, vul je wastrommel voor de helft en centrifugeer op lagere stand. Gebruik geen droger, viscose kan krimpen. Aan een kledinghanger aan de lucht drogen in een schaduwrijke plek. Viscose is gevoelig voor zon. Viscose kreukt snel en kan na het wassen stug aanvoelen. Strijk op een lage stand om je kleding weer soepel en glad te krijgen. Strijk aan de binnenkant om glimmen te voorkomen.
Wol Handwas heeft de voorkeur of kies het wolwasprogramma op de wasmachine. Wol kan bij hoge temperaturen erg krimpen. Na het wassen niet uitwringen, maar voorzichtig uitknijpen. Absoluut niet in de droger! Breng je wollen kledingstuk in vorm na het wassen en laat het liggend drogen. Wol niet strijken, het kan makkelijk schroeien door een te heet strijkijzer. Stoom uit een strijkijzer maakt wol minder veerkrachtig.
Zijde Zijde is makkelijk schoon te houden. Zijde mag niet in de wasmachine. Probeer zoveel mogelijk uit te hangen of doe een koude handwas met een druppeltje wolwasmiddel of crèmespoeling. Met een handdoek voorzichtig overtollig water eruit drukken.  Absoluut niet in de droger! Blouses en hemden kunnen aan een kledinghanger drogen, andere kledingstukken liggend drogen op een schaduwrijke plek. Zijde verkleurt in de zon Niet te heet strijken, hierdoor kan zijde vergelen. Strijk de binnenkant van een lichtvochtig zijden kledingstuk met een lauw strijkijzer.