Goede service | Gratis verzending v.a. € 50 | Snelle levering

Zijde

bij-saar-thuis-blog-post-materialen-zijde

 

De zijdedraad is de fijnste van alle natuurlijke vezels, maar ook heel sterk en elastisch. Zijde heeft nog veel meer fijne eigenschappen, waardoor het een populaire stof is om mee te werken in onder andere de kledingindustrie. Benieuwd naar wat zijde precies is, hoe het wordt gemaakt en haar (minder) mooie eigenschappen? Wij zetten alle feitjes voor je op een rijtje.  

Wat is zijde eigenlijk? 

Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en bij contact met de lucht stolt. Chemisch gezien lijkt zijde sterk op wol. Beide bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, maar in tegenstelling tot wol zijn de zijdevezels glad en hebben ze geen geschubde structuur. Dit geeft zijden weefsels hun geliefde glans, souplesse en zachte textuur. 

De meest bekende zijde is de moerbeizijde van de Bombyx Mori zijderups. Deze rups spint een cocon van parelwit draad dat wel 3000 meter lang kan worden. Deze rups wordt gefokt op zijdekwekerijen waar het productieproces volledig wordt gecontroleerd. Op zo’n kwekerij eet de rups alleen blaadjes van gekweekte moerbeibomen. De moerbeizijde is daarom gladder, lichter en gelijkmatiger gekleurd dan andere soorten. Zowel de textielvezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als zijde. 

Eigenschappen van zijde 

Het is hiervoor al kort genoemd, zijde is een fijne, soepele stof met een subtiele glans. Het is sterk en elastisch, een zijdedraad kan tot wel 20% uitrekken voordat het knapt. Hieronder alle positieve eigenschappen op een rij: 

  • Duurzaam; doordat zijde zo sterk en elastisch is gaat het erg lang mee 
  • Vochtabsorberend; zijde neemt veel vocht op zonder dat de stof vochtig aanvoelt
  • Isothermisch; zijde voelt bij warm weer koel aan en bij koud weer warm 
  • Antibacterieel en antistatisch 
  • Brandvertragend; pure zijde brandt heel slecht in tegenstelling tot kunstzijde die vaak snel vlam vat 

Kunstzijde 

Het produceren van kunstzijde is kostbaar. Er zijn verschillende pogingen gedaan om de eigenschappen van zijde na te bootsen. Het meest succesvol is rayon, tegenwoordig meestal viscose genoemd. Het is een kunstmatige vervaardigde vezel op basis van cellulose gewonnen uit houtpulp. Viscose draagt net zo prettig als katoen, maar is zachter, soepeler en voelt zijdezacht aan. Vandaar de bijnaam ‘kunstzijde’. Lees hier meer over de stof viscose. 

Wassen van zijde 

Zijde is één van de fijnste natuurlijke kledingvezels en vraagt daarom extra zorg bij het wassen. Gebruik voor je zijden kledingstuk het fijnwasprogramma van je wasmachine en was op maximaal 30 graden met een zijdewasmiddel. Was je zijden kledingstuk niet te vaak en bij voorkeur in lauw water met de hand. Hang tussentijds af en toe uit om te luchten of laat het reinigen bij de stomerij. Het beste droog je het horizontaal op een handdoek, gebruik geen droger. Strijken doe je binnenstebuiten en op een lage temperatuur wanneer het nog vochtig is. Lees altijd de wasvoorschriften op het kledinglabel.  

Nadelen van zijde 

Het is al eerder gezegd, zijde produceren is kostbaar en het eindproduct dus ook. Bovendien wordt de zijderups voor de productie doorgaans levend in hun cocon gekookt. Dit is voor dierenliefhebbers begrijpelijk een groot nadeel. Er bestaat overigens een zijdesoort waarbij de pop niet wordt gedood. Er wordt gewacht tot de vlinder helemaal ontwikkeld is en uit de cocon komt. De lege cocons worden vervolgens verzameld. Deze manier is arbeidsintensiever met als bijkomend nadeel dat diervriendelijke zijde nog duurder is. 

Een ander nadeel van zijde is dat het snel verkleurd bij hoge temperaturen en in de felle zon. De stof wordt ook zwakker bij blootstelling aan te veel zonlicht. Zijde kan dan statisch worden.